SUAŠ JE ZAKONfacebookSUAŠ JE ZAKONfacebook

SUAŠ Ljubljana

Davčno opismenjevanje

26. 1. 2022 smo v sodelovanju Finančnim uradom RS izvedli predavanje z naslovom »Davčno opismenjevanje«. Predavanje je izvedla višja davčna inšpektorica Martina Živič. Zaradi epidemioloških razmer smo predavanje poslušali na daljavo. Predavanja se je udeležilo približno 50 dijakov. 

Izvedeli so, kako je organiziran finančni urad, katere vrste davkov in prispevkov plačujemo. Razloženi so bili postopki glede odmere davka, višine pobranih davkov. Dijake je še posebej zanimalo, kako potekajo izvršbe in kaj storiti v primeru napake pri plačevanju davkov. Dobili so vpogled v elektronsko poslovanje med davčnimi zavezanci in FURS.

Dijaki so bili opozorjeni na možnost glob in uničenja ponaredkov, predvsem tistih naročenih preko spleta.

Predvsem dijake zaključnih letnikov je zanimalo tudi pod kakšnimi pogoji lahko postaneš finančni inšpektor in koliko zaslužijo.

Posebej zanimiv se jim je zdel zgodovinski vpogled v vrste davkov kot npr. davek na brado, ki ga je uvedel  ruski car Peter Veliki. Ker njemu brada  niti ni rasla, je menil, da ni razloga, da njegovi podaniki spoštujejo starodavni pravoslavni običaj in nosijo brado do prsi.  Še eden iz te vrste davkov je bil davek na strah, ki so ga morali v času britanskega kralja Henry-ja II plačevati tisti, ki pod nobenim pogojem ni želel v vojsko.

V ameriški zvezni državi Arkansas morajo vsi prebivalci, ki se želijo tetovirati ali vstaviti piercing morajo plačati davek. Davek znaša šest odstotkov od cene tetovaže ali piercinga, bred časom pa je bil uvrščen na listo ameriških najbolj bizarnih davkov.

 

Za zaključek lahko še povzamemo zapis Benjamina Franklina: “Samo dve stvari sta neizogibni – smrt in davki,”.