SUAŠ Projekti
Projekt: ERGO – Zdrava šola

Projekt: ERGO – Zdrava šola

Bodi ERGO! (elastičen, razbremenjen, gibljiv, okrepljen)

V šolskem letu 2010/11 smo na šoli izvajali projekt Bodi ERGO! Na šoli izobražujemo populacijo dijakov in dijakinj, ki je zaposljiva na delovnih mestih, ki zahtevajo sedeč način dela. Sedeče delo je v mnogih raziskavah eden od glavnih vzrokov za pojav bolečin v vratu, zgornjem in spodnjem delu hrbta. S projektom želimo dijake in dijakinje osveščati o pomenu razteznih vaj za preprečevanje zdravstvenih težav, ki pa se najpogosteje pojavijo šele v kasnejših starostnih obdobjih. Prav zato mislimo, da je v tem primeru vložen trud v projekt dejansko naložba v prihodnost, predvsem za zdravje naših dijakov in dijakinj.

Ker smo se zavedali, da določenih stvari dijakom ne bomo mogli strokovno dovolj dobro posredovati, smo želeli k sodelovanju povabiti tudi zunanje sodelavce. Tako je Klinični inštitut za medicino dela prometa in športa pokazal zelo veliko zanimanje za aktivno sodelovanje v projektu. V okviru projekta sta bili tako v sodelovanju s KIMDPŠ izpeljani dve delavnici na temo pravilno urejenega delovnega prostora in pomenu rednega izvajanja razteznih vaj. Z dijaki, ki so sodelovali pri projektu, smo posneli fotografije delovnega prostora in nekaj najpomembnejših razteznih vaj, ki bi jih morali redno izvajati vsi, ki na svojem delovnem mestu večino časa presedijo.

Naredili smo dva plakata: plakat z opisom pravilno urejenega delovnega prostora in plakat z opisom dveh sklopov razteznih vaj. Pripravili smo tudi brošuro z natančnimi opisi razteznih vaj, ki pa si jo lahko ogledate na spodnji povezavi, v obliki spletne knjižice.

V projektu so bili aktivno vključeni dijaki in dijakinje 1. Pb, v okviru modula Šport in učnega podjetja. Profesorji, ki so aktivno sodelovali: koordinatorici Slavka Podobnik in Tatjana Prevodnik, Saška Grušovnik, ki je sodelovala pri oblikovanju plakatov delovnega prostora in razteznih vaj, Smilja Nose, strokovna pomoč pri ergonomskem delu projekta in sestavi ankete. Gradivo sta lektorirali Vera Šeško in Maja Ipavec.

Skip to content