SUAŠ Projekti
Projekt: Internetni natečaj – učenje strojepisja za starejše

Projekt: Internetni natečaj – učenje strojepisja za starejše

V letošnjem šolskem letu smo se odločili za sodelovanje na internetnem natečaju. Naš cilj je bil pripraviti dinamičen priročnik za obvladovanje desetprstnega slepega tipkanja za starejše ter na prostovoljni delavnici starejšim udeležencem priročnik predstaviti in izdelati nekaj vaj iz priročnika.

STROJEPISJE IN OBLIKOVANJE BESEDIL je strokovni modul na naši šoli. Dijaki znanje in veščine, pridobljene v tem modulu, uporabljajo tudi v modulih INFORMACIJSKE IN KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE, KOMUNICIRANJE ter POSLOVNA INFORMATIKA.

Projekt: Internetni natečaj – učenje strojepisja za starejše, SUAŠ Ljubljana

Vodja natečaja mag. prof. Rihard Režek, mentorica strojepisnega dela natečaja prof. Marija Merčep Stupica ter mentorica računalniškega dela natečaja mag. prof. Saška Grušovnik smo k sodelovanju pridobili tri dijake 3. letnika izobraževalnega programa Administrator. To so Simo Angov, Dragan Stojanović in Peter Vezjak.

Dijaki so v Microsoft Power Pointu 2010 izdelali dinamični priročnik za učenje strojepisja za starejše, kjer so z ustrezno velikostjo pisave in počasnimi dinamičnimi učinki predstavljene vaje za obvladovanje osrednjega dela računalniške tipkovnice, ureditev računalniškega delovnega prostora ter drža telesa in osnovni položaji rok, ki ga pri desetprstnem slepem tipkanju uporabljamo. Dinamični priročnik so popestrili z lastnimi fotografijami in video posnetki.

 

Dinamični priročnik obsega skoraj 100 diapozitivov. Original je na voljo na povezavi dinamični priročnik. V pdf obliki pa ga lahko prelistate, če sledite povezavi dinamični priročnik v pdf.

Vsi sodelujoči v natečaju smo pripravili prostovoljno delavnico za starejše, ki je potekala v torek, 1.3.2012 v računalniški predavalnici na naši šoli.

Dijaki so starejšim udeleženkam predstavili dinamični priročnik, nato pa so se posvetili individualnemu delu z udeleženkami ter jih pripravili na samostojno uporabo priročnika. Delavnica je potekala v zelo delovnem, vendar sproščenem vzdušju. Vabimo vas, da si ogledate galerijo, ki gledalcu vsaj delno predstavi vzdušje na delavnici. Galerija je v originalu na voljo na povezavi galerija, v pdfobliki pa na povezavi galerija v pdf.

Projekt: Internetni natečaj – učenje strojepisja za starejše, SUAŠ Ljubljana

Na delavnici smo vodilo natečaja izpolnili v obeh smereh. Računalniške vsebine so mladi približali starejšim, ki so z radostjo opazovali svoje dosežke. V sklepnem delu in diskusiji pa so starejši podali svoja mnenja in izkušnje pri dosedanji uporabi “tipkanja” in na splošno računalnika v različnih življenjskih obdobjih mladim.

Prostovoljno delavnico bomo ob priložnosti še nadgradili, dinamični priročnik pa je uporaben tudi za drugačno ciljno publiko ali skupino.

Vabimo vas, da se ciljni publiki pridružite tudi vi!

Zapisala Saška Grušovnik

Skip to content